2020 is op veel vlakken een vreemd jaar: door de coronacrisis werken en leven we anders dan we gewend zijn. Toch kunnen we langzaam maar zeker ook zeggen dat deze gekke tijden positieve veranderingen met zich mee brengen.

De coronacrisis zorgt voor creativiteit, voor anders denken; ook binnen je onderneming. Wat dacht je ervan om zakelijk te investeren in bitcoin? De bitcoin koers is een veelbesproken onderwerp in 2020 en in dit artikel lees je waarom én waarom je wel of niet zou moeten investeren.

Bitcoin in 2020: een overzicht

Kijken we naar de waarde van de bitcoin koers dit jaar dan is er een aantal punten dat opvalt: de waarde bleef het eerste deel van 2020 een beetje stil liggen rond 9000 greenback. Wanneer je geen verstand hebt van deze virtuele munt lijkt dit een groot bedrag. Weet je echter dat één bitcoin drie jaar eerder maar liefst 20000 greenback waard was dan weet je al genoeg. In maart van dit jaar dook de bitcoin koers diep in het rood, tot onder $4000, samen met de aandelenbeurzen als gevolg van de Corona paniek op de financiële markten. De koers herstelde ook weer snel en in mei stond de koers alweer boven $9000. in juli steeg de koers van de bitcoin en andere cryptocurrency ineens.

Met een waarde van maar liefst 12500 greenback in augustus werd dit al gauw de hoogste waarde van heel 2020. Daar is een aantal redenen voor aan te wijzen. Dit komt bijvoorbeeld onder andere door aandelen die de laatste maanden een stuk duurder zijn geworden. Waar je in 2019 nog goed zat met aandelen en er flink aan kon verdienen, bleek 2020 geen goed jaar te zijn voor het investeren in aandelen. Ook obligaties waren niet zo aantrekkelijk als eerder; daar werd en wordt een zeer lage rente bij aangeboden. Daarom zochten en zoeken investeerders naar andere manieren om hun geld in te investeren, waaronder in bitcoin en andere cryptocurrency.

Hoe gaat het in oktober met de bitcoin?

Uit eerdere ervaringen met excessive stijgingen van de bitcoin zagen we dat er vaak een daling in waarde volgde. Hoewel het verleden niet een garantie is voor de toekomst is er wel een licht dieptepunt geweest. Eind september en start oktober kelderde de waarde ineens, iets wat eerder in september ook al eens gebeurde. Die daling vond plaats na een kleine drie maanden op flinke hoogte te zijn geweest: de bitcoin was ruim 12000 greenback waard in augustus.

Nu zien we een lichte daling in waarde, waarbij je moet weten dat de bitcoin nog steeds meer waard is dan voor de stijging. Er is dus nog niet zoveel om je druk over te maken. Het lastige van zoiets als een bitcoin koers is dat niemand de uitkomst gegarandeerd kan voorspellen. Anders waren er al wel veel meer ondernemers en particulieren in Nederland aan de slag gegaan met bitcoin buying and selling; het handelen in bitcoin. Toch verwachten consultants wel dat het de positieve kant op zal gaan in oktober tot en met het eind van 2020, zoals analist Wolf op Twitter verkondigde.

Wel of niet investeren in bitcoin in 2020?

Dat baseren bitcoin professionals en analisten zoals Wolf op foundation van de stijgende lijn die nu zichtbaar is, maar nog niet explosief is. Wolf legt op zijn Twitter uit dat er momenteel sprake is van een zogeheten re-accumulatie. Dat betekent dat investeerders bitcoin blijven kopen, zelfs nu wanneer de koers zeer wisselend is. Aan het einde van zo’n re-accumulatie kan de koers flink omhoog schieten; dat is inmiddels al twee keer eerder gebeurd in de geschiedenis van de bitcoin, namelijk in 2013 en in 2016. Op foundation daarvan zou je dus kunnen zeggen dat nu investeren in bitcoin een ontzettend goed idee is. De kans dat jouw investering over enkele weken of maanden veel meer geld waard is, is zeer aanwezig.

Toch zijn er ook weer mensen die zeggen dat het inmiddels te laat is om nog te investeren in bitcoin, wil je ervan profiteren. Het is goed om te weten dat de koers van bitcoin alleen kan stijgen met de komst van nieuwe beleggers. Kortom: jouw inzet zorgt er onder andere voor dat de waarde van de bitcoin hoger komt te liggen. Hierbij moet je natuurlijk wel altijd in het achterhoofd houden dat het investeren in bitcoin risicovol blijft. Dat komt omdat deze virtuele munt zeer volatiel is; de enige dag kan de waarde totaal anders liggen dan de andere dag. Dat is natuurlijk sowieso een risico dat je neemt, zelfs wanneer je wel de garantie zou hebben dat de bitcoin het goed blijft doen. Het kan altijd alle kanten op met de waarde van dergelijke cryptocurrency dus zorg ervoor dat je je goed inleest of het passend is bij je bedrijf.

afbeelding van Redactie Baaz