Hard Geld deel 1: Hyperinflatie dwingt inwoners van Argentinië naar Bitcoin – BTC Nieuws

Huh, heeft bitcoin een all time excessive bereikt? Nee, deze grafiek toont bitcoin in vergelijking met de Argentijnse peso. Argentinië hoort samen met Venezuela, Zimbabwe, Zuid-Soedan en Soedan tot de vijf landen met de hoogste inflaties ter wereld. Het geld wordt minder waard, en de prijzen blijven maar stijgen.

Vrijwel dagelijks verliezen inwoners van Argentinië op deze hun koopkracht. Kan bitcoin een uitweg zijn voor Argentijnen?

Dit is deel 1 van de weekendserie Hard Geld. Morgen in deel 2 kijken we naar de waarde van bitcoin in vergelijking met de Amerikaanse greenback en de aandelenmarkt. Kan bitcoin ook in Amerika en Europa dienen als arduous geld?

De Argentijnse peso wordt steeds minder waard

Op de grafiek hieronder zie je de waarde van de Argentijnse peso uitgedrukt in . In 2013 kon je 1 peso nog inwisselen voor zero,20 greenback. Nu krijg je voor 1 peso nog maar zero,01 greenback terug. In krap zeven jaar tijd is de waarde van de peso vergeleken met de greenback gedaald met 93,6 procent.

Hoe komt het dat de Argentijnse peso zo arduous keldert? Dat komt doordat het land behoorlijk wat problemen heeft, de overheid heeft een schuld van maar liefst 65 miljard greenback. Het lukte Argentinië enkele maanden geleden niet om een schuldaflossing van 500 miljoen greenback te voldoen. Ze zijn dit geld vooral verschuldigd aan Amerikaanse schuldeisers die Argentijnse obligaties hebben gekocht.

Argentinië staat daardoor nu te boek als wanbetaler, en voor de negende keer in de geschiedenis is het land technisch failliet.

Jarenlang probeerden populistische regeringen geld bij te drukken om begrotingstekorten te financieren. En onder de regering van Christina Kirchner (2007-2015, nu vicepresident) gaf het land structureel te veel geld uit. De financiële problemen werden groter toen de prijzen van grondstoffen instortten in 2014.

Dit eindeloze bijdrukken van pesos door wanbeleid van de Argentijnse overheid zorgt ervoor dat de waarde van de peso keldert. Het geld wordt steeds minder waard, en daardoor blijven de prijzen stijgen. Inwoners van Argentinië verliezen in een rap tempo hun waarde,  zonder zelfs een peso uit te geven.

De gewone inwoner is dus de dupe van jarenlang wanbeleid van de overheid. Volgens RTL Nieuws is 10 procent van de Argentijnse bevolking werkloos. De schuldencrisis, de inkomensongelijkheid en de armoede onder een groot deel van de Argentijnse bevolking wordt alleen maar groter.

Wat moet je doen om waarde huge te houden?

Kan je als Argentijn iets doen om jezelf hiertegen te beschermen? Ja, je kan bijvoorbeeld je waarde proberen te behouden door te kopen. De greenback is de wereldreservemunt, deze valuta wordt door centrale banken wereldwijd gebruikt om reserves aan te houden en internationale betalingen mee te verrichten.

Amerikaanse kopen lijkt een nuttige strategie, de waarde van de greenback in Argentijnse peso is immers sinds start dit jaar met 27% gestegen. Volgens tech web site iProUp is de vraag naar in Argentinië hierdoor alleen al dit jaar met 900% toegenomen. Ook de vraag naar greenback stablecoin DAI is flink gestegen.

Overheid remt de vraag naar

Maar de Argentijnse centrale financial institution heeft moeite om te voldoen aan de hoge vraag naar . En ook op de zwarte markt wordt het voor de gewone Argentijn steeds duurder om te kopen. Op TikTok worden daar nu zelfs grapjes over gemaakt.

Om de vraag naar te beperken heeft de Argentijnse overheid sinds kort een belasting van 35 procent ingevoerd op alle aankopen die hun inwoners in Amerikaanse doen. In een persbericht leggen zij uit waarom: ‘Dit initiatief heeft tot doel het huidige quotum van 200 greenback per maand te handhaven, terwijl dit de vraag naar ontmoedigt om de valuta te langdurig huge te houden.’

Wil je als Argentijn ontsnappen aan het wanbeleid van de overheid? Dan phrase je daar ook nog eens additional voor belast.

Bitcoin kan het alternatief zijn

Maar sinds 2009 is er een manier om financieel op eigen benen te staan. Bitcoin kan voor Argentijnen een verzekering zijn, een eenvoudige manier om waarde huge te houden zonder bemoeienis van de overheid.

En beter nog, de Argentijnse belastingdienst rekent geen belasting over bitcoin, zolang hun inwoners de cash niet omzetten naar pesos. Op deze manier kunnen zij beter hun waarde vasthouden dan door te kopen.

Een voorbeeld: Een Argentijn die start 2020 bitcoin kocht, staat er uitgedrukt in pesos nu 79% beter voor dan aan het start van dit jaar. Dat is een stuk meer dan de 27% winst die Argentijnen hebben door te kopen.

Vraag naar bitcoins neemt enorm toe in Argentinië

Op peer-to-peer cryptocurrency exchanges zie je dat de vraag naar bitcoins exponentieel toeneemt. Het hoogtepunt was eind augustus, toen werd er voor meer dan 1 miljoen greenback aan bitcoin verhandeld op LocalBitcoins en Paxful. Knap, need zelfs met hyperinflatie wordt er uitgedrukt in steeds meer bitcoin gekocht.

In Nederland verkeren wij in de luxepositie dat we geld kunnen verdienen met bitcoin. Maar in landen zoals Argentinië is bitcoin vasthouden een pure noodzaak. Een manier om ervoor te zorgen dat je morgen nog steeds hetzelfde aantal broden kan kopen als vandaag. Bitcoin is in dat land meer dan een speculatiemiddel, het is een levensverzekering.

About Tom Greenly

Check Also

‘I Don’t See What’s Going to Stop Bitcoin From Appreciating,’ Says Commodity Analyst

A senior strategist with Bloomberg Intelligence says that he doesn’t see what’s going to cease …

Bitcoin Could Rocket if It Closes Its Monthly Candle Above This Key Level

Bitcoin is at the moment consolidating throughout the lower-$13,000 area as bulls transfer to regulate …

bbw sex