Prinsjesdag 2020 analyse: Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor Bitcoin? – BTC Nieuws

Vandaag is het Prinsjesdag! Geen gouden koets dit jaar, maar wel een troonrede van de koning. En ook interessant: de minister van Financiën presenteert de miljoennennota en de rijksbegroting aan de Tweede Kamer. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor de economie en de begroting? En hebben stimulerende maatregelen oblique gevolgen voor bitcoin?

Weerstand wordt ondersteuning

Voordat we daarop ingaan, kijken we eerst naar de bitcoin koers van de afgelopen dagen. De prijs is namelijk uit de weerstand van 10.580 greenback (eight.901 euro) gebroken, en dat is goed nieuws. Deze waarde vormde de afgelopen dagen namelijk een sterke weerstand. 

Dat zie je hieronder op de vier uurs-grafiek goed terug, de weerstand is de groene lijn. De twee rode pijlen geven aan dat het bitcoin sinds start september niet is gelukt om boven deze prijs uit te komen. Nu de weerstand is doorbroken kan deze lijn internet zoals in augustus een ondersteuning worden.

Bitcoin beweegt mee met aandelenmarkt

Een land als Nederland heeft weinig invloed op de grillen van de bitcoin koers, maar uit verschillende cijfers blijkt dat bitcoin zich wel iets aantrekt van de Amerikaanse markt.

Need hoewel we graag zeggen dat bitcoin zich niets aantrekt van alle andere markten, zien we vanaf 2020 een sterke samenhang met de aandelenmarkt. Volgens information van Coin Metrics is het 180-daags gemiddelde van het verband tussen bitcoin en de S&P 500 op het hoogste punt in acht jaar.

De S&P 500 is een aandelenindex van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Wat bitcoin nu gaat doen kan dus sterk afhankelijk zijn van wat de Amerikaanse aandelenmarkt doet. Of andersom. Wie zal het zeggen? 😉

Aandelenmarkt schuurt tegen high

Op de grafiek hieronder vergelijken we de koers van bitcoin (hyperlinks) met die van de S&P 500 (rechts). Deze belangrijke aandelenindex loopt nu tegen een grote weerstand op, bij three.394 punten. Dit komt overeen met het hoogste punt voorafgaand aan het start van de coronacrisis in februari. 

Als het de S&P 500 niet lukt om boven deze zone uit te stijgen, dan kan de index met ruim 5 procent dalen naar three.218 punten. Deze daling kan de koers van bitcoin naar beneden halen.

Maar laat de Federal Reserve dat ook gebeuren? De Amerikaanse centrale financial institution is al maanden bezig met het opkopen van bedrijfsobligaties om de economie te stimuleren. Dit doen zij met geld dat zij printen. En deze geldprinter draait op dit second op volle toeren. Om het in perspectief te plaatsen, de Fed kocht meer obligaties in één week in april (625 miljard greenback) dan in acht maanden tijd in 2010-2011 (de tweede periode van Quantative easing).

Het opkopen van bedrijfsobligaties zorgt ervoor dat er nieuw geld de economie instroomt, en dit vloeit ook door naar de aandelenmarkt. Zolang de Federal Reserve geld blijft bijdrukken, kan dit een stimulerend impact hebben op de markt.

Daarnaast kregen Amerikanen steun van de overheid, in het start van de disaster kregen inwoners cheques die konden oplopen tot 1.500 greenback. Dat kostte de Amerikaanse overheid enorm veel geld. Alleen al in de eerste elf maanden van dit jaar is het begrotingstekort opgelopen tot een schrikbarend bedrag van three biljoen greenback. Dat is een drie met 12 nullen!

In Nederland is het trouwens nog niet zo ver, volgens een eerste raming zou de staatsschuld op 491 miljard euro liggen. Dat lijkt veel, maar dat is nog steeds binnen de norm van 60 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Veel andere Europese landen hebben die norm al snel losgelaten.

Bitcoin heeft baat bij een zwakkere greenback

Een ander gevolg van het eindeloos bijdrukken van geld is inflatie. Omdat er steeds meer bij worden gedrukt zijn er meer nodig om buitenlandse goederen te kopen. Ofwel, de Amerikaanse greenback wordt zwakker.

En dat is een mooi bruggetje naar bitcoin, need het lijkt erop dat bitcoin baat heeft bij een zwakkere greenback. De afgelopen maanden is er namelijk een sterk negatief verband tussen de sterkte van de greenback en de prijs van bitcoin. Wanneer de greenback zwakker wordt, stijgt de waarde van bitcoin juist.

Dat zie je op onderstaande grafiek beter terug. De blauwe lijn is de procentuele stijging van bitcoin sinds het start van dit jaar. De rode lijn is de waarde van de Greenback Foreign money Index (DXY). Dit is de relatieve sterkte van de Amerikaanse greenback, afgewogen tegenover een mandje valuta zoals de euro, het Britse pond en de Japanse yen. De y-as van beide grafieken zijn anders, bitcoin stijgt procentueel tougher (linker y-as) dan de DXY daalt (rechter y-as).

Dit verband zie je nog beter wanneer je de grafiek van de DXY omdraait. Beide grafieken lijken nu wel heel erg veel op elkaar, vooral in de periode tussen juli en september. Het is een aanname, maar het kan zijn dat investeerders bitcoin zien als een veilige haven wanneer de greenback zwakker wordt.

Een interessant bijgevolg van een zwakkere greenback (en een sterkere euro) is dat de koers van bitcoin in euro’s (rode lijn) minder arduous stijgt dan in (blauwe lijn). Op de grafiek hieronder zie je dat het verschil nu bijna tien procent is, vergeleken met start 2020. 

Onze verwachting van bitcoin

Terug naar bitcoin, need wat kunnen we van de koers in de komende dagen verwachten? Dat zie je hieronder op de vier-uursgrafiek terug. We beschrijven twee state of affairs’s: bullish (positief) en bearish (negatief).

Bullish

Blijft bitcoin stijgen? Dan kunnen we onze ogen uiteindelijk richten op 11.288 greenback (9.498 euro), de groene lijn op de grafiek.

Die waarde komt niet uit de lucht vallen. Volgens Whalemap hebben veel whales op deze prijs voor het laatst bitcoin gekocht. Het lijkt er dus op dat de grotere spelers op de markt zich ook richten op deze prijs.

Bearish

Maar kan bitcoin de oranje ondersteuning van 10.580 greenback (eight.903 euro) niet vasthouden, dan wordt 10.213 greenback (eight.593 euro) de eerste ondersteuning om in de gaten te houden. Zakt bitcoin ook daar onderdoor, dan biedt 10.00zero greenback (eight.414 euro) een sterke steun.

About Tom Greenly

Check Also

Financial Analysts Expect US Dollar to Soften Further, 2021 Could Be the Greenback’s ‘Worst Year Ever’

Properly earlier than the coronavirus pandemic, international economists anticipated a grim-looking American financial system and …

Analyst: XRP Likely to Explode to $0.75 as Market-Wide Momentum Returns

XRP has been going through some intense turbulence all through the previous few weeks, however …

bbw sex