Bonus-bitcoins aan veel Venezolanen niet besteed – BNR Nieuws

Honderdduizenden Venezolanen hebben bitcoins gekregen en doen er niets mee. Dat is het resultaat van een liefdadigheidscampagne die vorig jaar begon. Van Venezuela wordt vaak gezegd: daar heb je hyperinflatie dus kan Bitcoin daar wel een grote rol spelen.

Bonus-bitcoins aan veel Venezolanen niet besteed

BNR

Het fintechbedrijf AirTM zou vorig jaar dan ook de opbrengst distribueren van een paar collectes in crypto. Dat ging al heel moeizaam doordat 100.000 mensen zich aanmeldden voor een miljoen aan opbrengst. AirTM moest er zijn hele app voor upgraden. Maar het idee was goed: je hoefde als Venezolaan alleen maar de app te downloaden en een foto te sturen met een ID-bewijs en je kwam in aanmerking – of je nou rijk was of arm. Op deze manier konden er geen corrupte ambtenaren aan het geld komen.

Nieuwe klanten

AirTM had een welbegrepen eigenbelang bij die operatie: het leverde een charge op through cryptotransacties. En nu hadden ze direct een groot aantal transacties, duizenden nieuwe klanten en heel wat publiciteit. Dat leek dus niet op te kunnen, behalve dat het geld om technische redenen heel lang op zich liet wachten. En dat terwijl het maar om een tientje per Venezolaan ging, zelfs daar niet uitzonderlijk veel.

Beluister ook | Cryptocast | Al het nieuws over ethereum en 18 coronapatiënten

Een nieuwe enquête laat zien bijna de helft van de ontvangers helemaal niets met het geld heeft gedaan – zelfs niet omgewisseld naar dollartokens, laat staan opgenomen als bolivars om eten mee te kopen. Bij die mensen was de nood kennelijk niet zo hoog, óf het was te complicated. De andere helft gebruikte de crypto trouwens wel, en die noemen toepassingen als eten of medicijnen, of geld sturen naar familie die het nog more durable nodig had. Er waren ontvangers die opviel dat dit geld geen final heeft van inflatie. Dus misschien heeft AirTM op die manier toch zieltjes gewonnen.

Coindesk

Coindesk heeft een reportage die deels gaat over een Syrisch-Koerdische programmeur, die werk doet voor mensen die hij nooit ontmoet en die betaald wordt in Bitcoin. Dat is mooi, zo kan hij in zijn levensonderhoud voorzien. Maar daar ben je snel over uitgepraat, daarom gaat het andere deel van de repo over de change waarmee hij de bitcoins wisselt in plaatselijke valuta. Need de bakker daar accepteert natuurlijk nog geen bitcoin.

Beluister ook | ‘Geldcreatie is als een piramidespel’

Contant geld krijgt hij binnen dankzij Hawala, een samenwerking tussen een digitale change en een traditioneel geldnetwerk van kleine lokale kantoortjes. Dat netwerk accepteert tegenwoordig Bitcoin en dan kun je je geld ophalen bij een van hun filialen. Dat kan in Syrië zijn, maar internet zo goed in Iraans Koerdistan. En die lokale digitale change zegt in het verhaal in Coindesk dat de omzet al boven het niveau ligt van eind 2017, de prime van de cryptohype van alweer 2 ½ jaar geleden.

In Cryptocast deze week:

Met Mick de Graaf, bouwer van good contracts en een terugkerende gast, gaat het over Ethereum, de tweede coin ter wereld en het eerste programmeerbare geld. Ethereum zit de laatste tijd in allerlei opzichten in de raise, is eind van de maand vijf jaar oud en staat voor een belangrijke improve. Genoeg om over te praten. Donderdag aan het eind van de dag staat de nieuwe Cryptocast klaar.

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren through bnr.nl/cryptocast, de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.

https://www.coindesk.com/airtm-airdrop-venezuela-crypto-donation-outcomes

https://www.miaminewtimes.com/information/venezuelans-wait-for-promised-cryptocurrency-donations-from-airtm-air-drop-venezuela-11230959

https://www.coindesk.com/what-its-actually-like-to-dwell-on-bitcoin-in-the-center-east

About Tom Greenly

Check Also

Cardano, een commercieel gerund project – BNR Nieuws

Na altcoins als Ethereum, Eos, Tezos, Neo en Komodo is deze keer Cardano aan de …

Bitcoin probeert $11.000-grens te passeren, Ripple heeft moeite met $0,25 – Cryptonews Netherland

Bitcoin-prijs vertoont positieve signalen boven de weerstand van $10.800. BTC-stieren worstelen echter nog steeds om …

bbw sex