Bitcoin is geen nieuwe vorm van geld, maar gewoon fiat aldus Fed New York – BTC Nieuws

Onderscheid maken

De eerste betekenis van geld is het goed dat wordt verhandeld, denk aan een muntje of biljet. De tweede betekenis is hoe dit goed wordt verhandeld, of wel een ruilmechanisme.

Aan de hand van dit onderscheid schrijven ze:

‘Zo wordt duidelijk dat er al eeuwenlang geld bestaat met eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van Bitcoin. De mogelijkheid om elektronische uitwisselingen te maken zonder een vertrouwde partij, een kenmerk van Bitcoin, is echter radicaal nieuw. Bitcoin is geen nieuwe geldklasse, het is een nieuw sort ruilmechanisme, en dit sort ruilmechanisme kan een verscheidenheid aan vormen van geld en andere soorten activa ondersteunen.’

Bitcoin is fiatgeld

De twee schrijvers categoriseren bitcoin als fiatgeld. Ze leggen uit dat fiat intrinsiek waardeloze objecten zijn die waarde hebben op foundation van de overtuiging dat ze zullen worden geaccepteerd in ruil voor gewaardeerde goederen en diensten. Een voorbeeld is geld, het papier waarop een briefje van tien is geprint is niks waard. Maar toch kun je hiermee je lunch betalen.

Daarnaast leggen ze ook uit dat er weer een onderscheid is tussen fiatgeld van de centrale financial institution en fiat geld zonder steun van de centrale financial institution. Als het fiatgeld van de centrale financial institution betreft, dan krijgt dit geld de standing van wettig betaalmiddel. Voorbeelden van fiat geld die geen wetting betaalmiddel zijn, zijn Rai stenen, Ithaca HOURs en bitcoin.

De andere twee categorieën zijn asset-backed cash en declare-backed cash. Bij asset-backed geld is er een activa die de waarde direct ondersteunt, denk gouden munten. Declare-backed cash is web iets anders, ze ontlenen hun waarde ook aan een onderliggende asset, maar je hebt die asset niet direct in je bezit. Denk bijvoorbeeld aan verhandelbare claims op goud. Of een lunchbonnetje waarmee je in de kantine een broodje kroket kan halen.

Transactie zonder derde partij

Ook beschrijven ze drie sort ruilmechanismen:

  1. Fysieke transactie: geef een briefje van 5 en krijg lunch.
  2. Elektronische transactie met derde partij: betaal je lunch met je bankpas en de financial institution acteert als derde partij om de transactie goed te keuren.
  3. Elektronische transactie zonder derde partij: de transactie wordt op een gedecentraliseerde manier goedgekeurd of afgewezen.

Als je dat in een tabel giet, dan krijg je dit:

Wij applaudisseren de poging om bitcoin te classificeren, maar zijn het totaal niet eens met de uitleg en de uitkomst. We laten Nic Carter aan het woord:

 

About Tom Greenly

Check Also

Bitcoin just 4 days away from historically bullish $10K price record

Bitcoin (BTC) has spent almost 100 days above $10,000 — and if historical past repeats …

KPMG Expands Crypto Management Suite to Boost Institutional Adoption

KPMG’s cryptocurrency administration suite has expanded with the corporate’s integration of Coin Metrics’ merchandise. KPMG’s …

bbw sex