ABN AMRO verlaagt spaarrente naar 0%, tijd voor bitcoin? – LekkerCryptisch


Als eerste grote financial institution zal ABN AMRO vanaf 1 april 2020 geen spaarrente meer uitkeren. Geen rente, maar wel risico. En door inflatie wordt je geld elk jaar minder waard. Het alternatief? Een klein beetje bitcoin!

Bitcoin

Sinds de banken de spaarrente op vrij opneembare tegoeden eind 2017 verlaagden naar zero,05% levert sparen al praktisch geen rendement meer op. Het is slechts het bewaren van het geld voor gebruik op een later tijdstip.

In 2018 ging de rente naar zero,03% en in 2019 naar zero,01%. En dan is nu het memorabele second aangebroken dat je helemaal geen rente meer krijgt, waarbij ABN AMRO de twijfelachtige eer heeft om de eerste te zijn met “nul procent” op de borden.

Deze laatste renteverlaging lijkt vooral symbolisch te zijn. Op foundation van cijfers van DNB schatten we dat ABN AMRO in 2018 zo’n 80 miljard euro aan vrij opneembaar spaargeld beheerde. De zero,01% rente kostte ze dus zo’n eight miljoen euro, op een nettowinst van 2,three miljard euro.

Als ABN AMRO zich aan z’n woord houdt, is hiermee het einde van de renteverlagingen bereikt. In november 2019 beloofden ze plechtig dat de rente nooit onder nul komt voor tegoeden tot 100.000 euro. We zullen zien!

Geen rente, wel risico

Nu zou je kunnen denken dat het geen gekke deal is: de financial institution bewaart free of charge jouw spaargeld. Je loopt niet het risico dat iemand het bij je thuis komt stelen of dat het bij een model vernietigd wordt. Goede deal, toch?

Maar geld bewaren bij een financial institution is ook niet risicovrij. Als je je geld aan de financial institution geeft, is het niet meer van jou. Je levert geld in, en krijgt er een vordering voor terug. Als de financial institution failliet gaat, dan kun je fluiten naar je geld. En dat dit geen denkbeeldig risico is, zagen we in de disaster in 2008.

Op dit second is de eerste 100.000 euro nog verzekerd door het Nederlandse depositogarantiestelsel, waarmee het risico van een faillissement wordt verdeeld over de Nederlandse banken.

Maar we moeten maar zien hoe dat zich ontwikkelt als er een Europese spaargarantie komt. Daarmee zullen Nederlandse banken ook opdraaien voor falende banken in landen waar de bankensector er minder goed voorstaat dan bij ons. Bijvoorbeeld in Duitsland.

Je geld wordt steeds minder waard

Maar alle ophef over “nul procent rente” is eigenlijk volledig misplaatst. Het gaat helemaal niet om hoeveel rente je krijgt, het gaat om de vraag of je in staat bent om de waarde van je vermogen in stand te houden.

Daarvoor moet je kijken naar het verschil tussen het rendement en de inflatie. Meer rendement dan inflatie? Dan neemt de waarde van je vermogen toe.

Met een rendement van zero% en een inflatie van 2,6% in 2019 neemt de waarde van je spaargeld dus 2,6% af.

Voor de lange termijn is dat een groot probleem. Laten we eens aannemen dat de inflatie gemiddeld zo’n 2% is, en de spaarrente op zero% blijft. De spullen die je van je spaargeld wilt kopen worden elk jaar 2% duurder, maar je krijgt er geen geld bij.

Ter illustratie willen we dit graag vertalen naar het aantal biertjes dat je van je spaargeld kunt kopen. We zetten daarvoor 100 euro op de spaarrekening. Dat blijft met zero% rente dus precies 100 euro, even los van de bankkosten.

Maar wat je voor die 100 euro kunt kopen wordt elk jaar 2% minder:

  • Nu kun je er 40 biertjes van kopen van per stuk 2,50 euro.
  • Over 10 jaar kun je nog maar 32 biertjes kopen van three,05 euro.
  • Over 30 jaar kun je nog maar 22 biertjes kopen van four,50 euro.
  • Over 50 jaar kun je nog maar 15 biertjes kopen van 6,73 euro.

Wie wil er dan ook 50 jaar lang z’n geld bewaren? Nou, iedereen die op z’n 25e werkt voor z’n pensioen bijvoorbeeld! Feitelijk is een spaarrekening dus geen goede manier meer om waarde te bewaren.

Bitcoin als spaartechnologie

Het echte probleem is daarom niet de zero% rente op de spaarrekening, maar het ontbreken van een gemakkelijke manier om de waarde van vermogen te bewaren.

Particulieren worden zo gedwongen om te kiezen. Of moeite doen en risico nemen, bijvoorbeeld door in aandelen of vastgoed te beleggen. Of accepteren dat hun met geploeter verdiende geld elk jaar minder waard wordt.

In dat licht is het niet gek dat Pierre Rochard vorig jaar Bitcoin uitriep tot spaartechnologie. Het magazine dan nog (lang) niet geschikt zijn als dagelijks betaalmiddel, ermee sparen was de afgelopen 11 jaar een groot succes.

Omdat de beweeglijkheid van de koers nog behoorlijk groot is, en een grootse toekomst geen garantie, is het advies om maar een klein deel van het vermogen in bitcoin te bewaren.

Maar zelfs met maar 1% bitcoin en 99% money was het rendement in de afgelopen 10 jaar nog hoger dan beleggen in aandelen!


Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

About Tom Greenly

Check Also

This El Salvador Village Adopts Bitcoin As Money

On the coast of El Salvador, lies a small rustic seaside city of three,000 locals, …

PlayStation Network tegoed kopen met Bitcoin? Dat kan nu bij KaartDirect.nl – PSX-Sense

Zoals je misschien al wel weet hebben wij een zustersite, genaamd KaartDirect.nl, waar je PSN …

bbw sex