Cryptotakkies met Raoul Esseboom: Na Bitcoin vind ik Zilliqa tof – Bitcoin Magazine NL

Column door Raoul Esseboom (Cryptotakkies) – In mijn zoektocht naar kennis en begrip voor blockchain systemen ben ik uiteindelijk beland bij Zilliqa. Bitcoin is voor mij de all-time nummer één cryptocurrency. Maar ik moet mijn ogen niet sluiten voor eventuele andere (naar horen zeggen) toffe projecten. Zo ben ik beland bij Zilliqa.

 

 

 

 

Zilliqa

Zilliqa, opererend vanuit Singapore met nauwe connecties met academici, deed in 2017 een zogenaamde Preliminary Coin Providing om hun mission te financieren. In het bearish jaar 2018 heeft het mission een hoop werk verricht. Zilliqa kan namelijk de eerste blockchain ter wereld worden, die knowledge sharding-technologie gaat toepassen ín het gedecentraliseerde netwerk. Oké, maar HOE dan? Vervolgens volgt er veel vakjargon zoals, decentralised community, proof of labor en mainnet waren mij al nieuw, laat staan het woord sharding!

 

 

Sharding

Eerst even opzoeken wat dat precies inhoudt: Sharding heeft te maken met het opsplitsen van knowledge in kleinere delen. Deze kan je vervolgens ‘verspreiden’ over verschillende afzonderlijke delen. Hoe kan dit de blockchain schaalbaar maken is mij een raadsel? Ik ben dus op zoek gegaan naar mogelijkheden om de blockchain schaalbaar te maken. Met title de bitcoin-maximalisten zijn vrij kritisch over de mogelijkheden van sharding. In een ellendig lang en ingewikkeld stuk van Peter Todd uit 2015 leer ik wat de fundamenten zijn van sharding en waarom het lastig bleek om sharding toe te passen. Hierin vermeld hij dat het moeilijk is, maar het niet onmogelijk acht.

In Scaling Bitcoin bespreekt Vlad Zamfir (2:48) wat de mogelijke positieve en negatieve uitkomsten zijn van sharding.

Mainnet Zilliqa

Conclusie: het is INGEWIKKELD, maar wel veelbelovend. Zilliqa laat aan de begin van hun Mainnet zien dat sharding werkt en dat ze een oplossing hebben voor het op schaalbaar maken van een blockchain. Hoe dit in de toekomst gaat uitpakken is een raadsel maar we kunnen er niet om heen: sharding werkt (voor nu)!

Zilliqa’s Mainnet bevindt zich momenteel in een ‘bootstrap-fase’. Wat niets anders betekent dan een opstartfase waarin ze zich gereed maken voor de toekomst. Deze bootstrap-fase gaat gepaard met een bug bounty-programma waarin builders aan het werk worden gezet om het netwerk te controleren op, inderdaad, bugs! Het vinden van deze bugs kan voor builders lucratief zijn. Beloningen lopen namelijk op van 150 tot 5.000 greenback afhankelijk van de bug. Hopelijk kan Zilliqa de bootstrap-fase succesvol afsluiten en horen we eind maart hoe ze verder willen gaan met het ontwikkelen van dit mission. Is het nu oppassen voor Ethereum? Wie weet….

Lees meer: Zilliqa lanceert STO-beurs in Azië

Interview met Xinshu Dong, ceo van Zilliqa

Bitcoin Magazine NL deed tijdens Consensus Singapore een korte replace met Xinshu Dong, ceo van Zilliqa.

Over Raoul Esseboom

Sportieve cryptofanaat en investeerder. Bedenker van het platform Cryptotakkies, bedoeld om jongeren dichterbij crypto en blockchain te brengen. Voormalig voorstopper bij FC Volendam en PSV onder 23 jaar. Ik vraag me nog steeds af hoe alles werkt! Voor meer informatie, ga naar het Linkedin-profiel van Raoul Esseboom. 

About Tom Greenly

Check Also

3 key Observations as the Bitcoin Bull Run Continues Unabated

Now that the Bitcoin value has gone on an absolute tear, it will likely be …

Bitcoin stijgt door en zit op $12.600. BTC dominantie 62% – Bitcoin Magazine NL

Bitcoin (BTC) blijft maar gaan. Op het second van schrijven kun je één BTC voor …