Broodje BUIDL #2: Bitcoin is nog een parel voor de zwijnen – Bitcoin Magazine NL

Column – ‘Arme zielen, er is rijkdom in overvloed, maar dat zie je niet omdat je alleen met je ogen zoekt’. Was getekend Fresku. ‘Arme zielen, er is bitcoin in overvloed, maar dat zie je niet omdat je alleen met je ogen zoekt’. Believer of niet, Bitcoin en cryptocurrencies zijn niet meer weg te denken uit de 21e eeuw. They’re right here to remain. Wen er aan, koop het en gebruik het. Nieuwe technologie kneedt ons leven, de homo sapiens ís  een homo digitalis. Nullen en énen besturen ons lijf, emotie en zelfs ethiek. Wat Twitter voor de krant was, is bitcoin voor ons geld.

 

 

 

 

Bitcoin als parel voor de zwijnen

Papier is al 5.000 jaar oud, misschien is het tijd om afscheid te nemen van papier geld? Zoals ook de stoomlocomotief, de telegraaf en de fax in een museum staan. Bitcoin hoort bij de 21e eeuw zoals Youtube, Insta en Snap. En voor de meeste, weldoorvoede kinderen in een nette aangeharkte Nederlandse doorzonwijk, waar de lentezon zich om de hoek laat zien, zal Bitcoin een appje worden. Geen probleem, need dan is ‘ons’ doel bereikt en is bitcoin geen parel meer voor de zwijnen.

 

 

Venezuela

2019 is nog maar internet begonnen en de positieve nieuwsberichten van méér adoptie buitelen over elkaar heen. Deze week werd bekend dat het quantity van Native Bitcoins in het politiek en economisch uiteengespatte land Venezuela explosief groeit. Bitcoin is daar pressing. Als je elke dag laborious zwoegt, je kinderen huilend van de honger in slaapt wiegt, terwijl de overheid geld van je jat, ga je buiten de gebaande paadjes denken. Als een betaalprovider 10% of 20% gapt van elke zuurverdiende greenback die je als diaspora naar je verre familie stuurt of een lening van 30% bij je lokale financial institution móet afsluiten voor je enterprise, piep je anders.

Hyperkapitalisme en corruptie

Venezuela. Zimbabwe. Argentinië, Oost-Turkije, steeds meer landen en streken grijpen naar een decentrale munt zonder macht. Geplet door een hyperliberale, geglobaliseerde machine in combinatie met een corrupte regering, zijn de opties ook schaars. Anarchie hoort bij bitcoin. Het is een digitale middelvinger van de gele hesjes naar het pluche in Brussel, Straatsburg en Genève. Voor ons westerlingen is de pressing qua betaalmiddel minder, wél bezit bitcoin en cryptocurrencies eigenschappen die (papier) geld van de derde macht niet bezit: privateness. De development is zichtbaar dat we ons ontworstelen aan technologische dataslurpers uit Amerika. Fb is minder populair. Misschien is privateness dan wel de ‘killerapp’ van bitcoin of crypto voor ons westerlingen? We krijgen dat grondrecht by way of de digitale snelweg zó weer in onze schoot geworpen.

Twitter

Nee, onzin, dat gaat níet gebeuren. Ironisch genoeg wordt bitcoin openlijk omarmd door various techreuzen uit Silicon Valley. Sterker nog: ze kúnnen zich ontpoppen als de motor achter méér adoptie van deze razend interessante technologie en neighborhood. Jack Dorsey, ceo van Twitter en Sq., deed deze week de aftrap. Volgens hem is het een kwestie van tijd voordat we by way of de Twitter of Sq. app met bitcoin gaan betalen. Dit is big!

Money App

Even een paar feitjes. Twitter heeft per maand 275 miljoen gebruikers. Dorsey is echter ook medeoprichter van Sq., een mobiele betaalprovider. Hun Money App, een app om elkaar peer-to-peer geld te versturen, heeft circa 7 miljoen gebruikers. Het is in zekere zin te vergelijken met ‘onze’ Tikkie, een product van de ABN AMRO, maar het bereik is in de VS veel groter. Ook kun je met de Money App elkaar rechtstreeks geld sturen zonder tussenkomst van een derde partij zoals een financial institution of iDeal.

Bitcoinmaximalist

Dorsey is een bitcoinmaximalist. Hij ziet bitcoin als hét betaalmiddel van het mobiele web zoals we dat kennen. Dorsey was ook deelnemer aan Lightning Torch, een spel waarbij iemand een klein bedrag by way of het Lightning Community naar de volgende speler stuurt. Ook is hij investeerder in Lightning Labs, de startup die de bouw en implementatie van het Lightning Community begeleidt.

Wat is de laatste standing van het Lightning Community? Eind vorig jaar werd bekend dat de capaciteit, het aantal channels én het aantal webshops dat LN accepteert, met rasse schreden groeit. Tot eind 2018 was er 2 miljoen greenback aan transacties verwerkt by way of dit nieuwe betalingsprotocol. LN is een zogenaamde tweede laag dat werkt bovenop het bitcoin netwerk (een multi sig good contract). Het doel is om sneller, veiliger en goedkoper met bitcoin te betalen zonder de vertragende issue van het ‘hoofd’-netwerk. Criticasters op LN, vooral te vinden in Bitcoin Money en Bitcoin SV-kringen, vinden het centralistisch en technologisch zwak.

Fb en Google

Maar in de wereld van de grote cijfers is dit vooral gesteggel in de achterhoede. Innovatie komt van binnen en adoptie komt van buiten. Logisch, zou Johan Cruijff zeggen. Silicon Valley stapt serieus de crypto-enviornment binnen. Fb koopt een blockchain startup en is druk doende om een stablecoin te ontwikkelen voor Whatsapp India. Forbes meldde ook onlangs dat Google een slimme groep techneuten een aantal publieke blockchain grootschalig in kaart brengt.

Voorzichtig kunnen we concluderen: bitcoin is van iedereen. Arm of rijk. Idealist of realist. Een geel hesje of een driedelig pak. Laten we dan op deze parel dan ook zuinig zijn, voordat de zwijnen ermee vandaar gaan.

Lees eerdere edities van Broodje BUIDL of HODL

Interview Bitcoin core engineer Sjors Provoost

We spraken onlangs met Sjors Provoost, bitcoin core engineer, waarbij een aantal onderwerpen de revue passeerden zoals ook de potentie van het Lightning Community.

About Tom Greenly

Check Also

3 Interesting Aspects of the OmiseGO-oriented GO.Exchange

Increasingly more cryptocurrency buying and selling platforms are coming to market in current months. That …

How to make money off Facebook’s Libra — Quartz

Since Fb introduced its deliberate Libra forex June 18, the bitcoin market has gone haywire. …