Rusland en crypto: Staatsdoema beschouwt digitale economie als prioriteit – Bitcoin Magazine NL

Uit een persbericht van het Russische lagerhuis, de Staatsdoema, blijkt dat de digitale economie hoog op de prioriteitenlijst staat voor de aankomende regeerperiode. De interesse van de Russen in cryptovaluta neemt toe en dat blijkt niet alleen uit de aandacht ervoor van de Staatsdoema.

 

 

 

 

Staatsdoema

De Staatsdoema, de Russische versie van de Tweede Kamer, zal dit voorjaar veel aandacht besteden aan de ontwikkeling van de digitale economie. Dat gaf de vicevoorzitter van de Staatsdoema Alexander Zhukov aan tijdens de plenaire vergadering op 9 januari. Op dit second zijn er 114 wetsvoorstellen opgenomen in het ontwerpprogramma, waaronder een aantal met betrekking op de ontwikkeling van de digitale economie. Veel van de andere wetsvoorstellen zijn in het kader van een nationaal anti-corruptie plan of hebben te maken met financiële fraude en oplichting. Dat laatste zal vermoedelijk deels overlappen met eventuele voorstellen met betrekking tot cryptovaluta en/of ICO’s.

“Een van de prioriteiten van het parlementaire werk in de lente sessie zijn kwesties van de ontwikkeling van de digitale economie, rekeningen die gericht zijn op het verbeteren van de anti-corruptiewetgeving, evenals amendementen die de strijd tegen financiële oplichters zullen versterken” – vice-voorzitter van de Staatsdoema Alexander Zhukov, persbericht Staatsdoema, vertaling Google Translate

 

 

20 wetsvoorstellen

Numerous nieuws web sites melden dat in totaal 20 wetsvoorstellen zijn gericht op cryptovaluta (Bron 1/Bron2/Bron three). Ook zou de voorzitter van de Staatsdoema Vyacheslav Volodin oproepen om een gunstig raamwerk te creëren om de ontwikkeling van een digitale economie te stimuleren. Hoewel Bitcoin Magazine de bron van deze claims niet heeft kunnen herleiden lijkt het het persbericht wel naar een dergelijke oproep te refereren.

“Hij (vice-voorzitter van de Staatsdoema Alexander Zhukov – pink) nam ook nota van de prioriteit die werd aangewezen door de voorzitter van de Staatsdoema Vyacheslav Volodin voor de behandeling van wetsontwerpen die gericht zijn op de ontwikkeling van de digitale economie.” – persbericht Staatsdoema, vertaling Google Translate

Russische interesse

De Russische interesse voor cryptovaluta is niet uit de lucht komen vallen. In toenemende mate lijkt er in Rusland aandacht te zijn voor de technologie en niet in het minst vanwege de macro-politieke ontwikkelingen. Rusland is als historische rivaal van het westen niet happig op de dominantie van de Amerikaanse greenback en is al helemaal niet te spreken over de macht die het westen heeft over het internationale financiële verkeer. Iran, een andere rivaal van het westen, wordt bijvoorbeeld op dit second door Amerika geweerd uit het internationale SWIFT betalingssysteem met grote gevolgen voor hun internationale handelsbetrekkingen. Reden genoeg voor de Duitsers om na te denken over ‘alternatieve betalingskanalen‘ met de Iraniërs en voor de Iraniërs om na te denken over een eigen cryptovaluta. Om diezelfde reden ontwikkelde Venezuela ook al een eigen digitale valuta, de Petro.

Bitcoin reserves

De voordelen zijn ook de Russen niet onbekend. Enkele dagen geleden deed Vladislav Ginko, een Russische universiteitsdocent met betrekkingen met het Kremlin, nog de uitspraak dat de Amerikaanse sancties ertoe zullen leiden dat Rusland vanaf volgende maand miljarden aan cryptovaluta reserves zal aankopen om daarmee de Amerikaanse sancties te kunnen omzeilen.

nano x

“US sanctions could also be mitigated solely by way of Bitcoin use. Due to US sanctions, Russia’s elite is pressured to dump US property and US and make investments vastly into Bitcoins. The central financial institution of Russia sits on $466 billion of reserves and has to diversify in case there are restricted alternatives to do it (sooner or later).” – Vladislav Ginko, Presidential Academy of Nationwide Economic system and Public Administration

Staatsminers

Een andere reden waarom de Russen interesse hebben in cryptovaluta is omdat het land kampt met energieoverschotten, in totaal zo’n 20 gigawatt. Daardoor is de energieprijs één van de laagste ter wereld waardoor het financieel erg gunstig is om naar Bitcoin en andere cryptovaluta te minen. In 2017 gaf de toenmalige Russische vice-president Igor Shuvalov daarom aan dat er nagedacht werd over het opzetten van door de staat beheerde miningcentra. Wel gaf hij destijds aan dat er eerst geschikte wetgeving voor nodig is.

“For such [cryptocurrency mining] facilities to develop, it’s vital to organize related laws and its regulation.” – Igor Shuvalov, destijds vice-president van Rusland

Putin en Buterin

Kort daarvoor sprak de Russische president Vladimir Putin nog hoogstpersoonlijk met Vitalik Buterin, de Canadees-Russische bedenker van Ethereum. De ontmoeting met Buterin was volgens VICE dé reden waarom de Russische houding ten opzichte van cryptovaluta zou zijn gekanteld. Putin zou erg enthousiast zijn geworden over cryptovaluta zoals Ethereum als middel om de Russische economie voorbij olie en fuel te diversifiëren. Kort na de ontmoeting gaf Putin opdracht aan de Russische regering om een wettelijk kader te creëren om cryptovaluta in Rusland te reguleren.

 

 

 

 

About Tom Greenly

Check Also

Keiser: ‘Bitcoin (BTC) naar $20.000, Zuckerberg is ‘Satoshi’s Useful Idiot’ – Bitcoin Magazine NL

Bitcoin (BTC) gaat geen final ondervinden van Libra van Fb. Bitcoin bull Max Keiser ziet de …

Bitmain’s Nishant Sharma Talks China and Crypto in the Humans of Bitcoin Podcast

This week on the Humans of Bitcoin podcast host Matt Aaron chatted with Bitmain’s Nishant …