Internationaal bankwezen houdt Bitcoin en andere cryptovaluta goed in de gaten – De Dagelijkse Standaard

Toen in 2008 Bitcoin het licht zag kwam deze innovatie op een goed second. De disaster was internet begonnen en een alternatief betalingssysteem dat de concurrentie aan kan met de traditionele banken is goed voor de gewone man. Te grote banken vormen immers een risico in tijden van disaster. Het gebruik van digitale valuta zoals Bitcoin nam al snel een vlucht en speculanten gebruikten de digitale munt om flink geld te verdienen. Maar behalve speculeren biedt de onderliggende technologie van de Bitcion, blockchain, ook interessante mogelijkheden voor financiële instellingen. Zo deed de Rabobank i.s.m. de Universiteit van Twente afgelopen jaar onderzoek naar een manier om identiteiten te beheren. 

Behalve commerciële banken doen ook centrale banken onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van de technologie, dit omdat er een pattern wordt waargenomen waarbij consumenten steeds minder vaak gebruik maken van money. In het rapport van de Financial institution for Worldwide Settlements (BIS) getiteld ‘Continuing with warning – a survey on central financial institution digital forex ‘ worden verschillende centrale banken gevraagd naar hun huidige activiteiten. En wat blijkt? Veel centrale banken snuffelen momenteel al aan de achterliggende technologie en brengen transacties op het Bitcoinnetwerk in kaart. Het full rapport vindt u overigens hier.

Uit het onderzoek bleek dat meer dan 70% van de centrale banken zich bezighoudt met zogenaamde CBDC’s, dat zijn Central Financial institution Digital Forex’s. Digitale valuta dus beheerd door centrale banken zelf. De voortgang is natuurlijk verschillend per land, maar de eerste fase is in veel gevallen al afgerond. Zo deden verschillende banken al onderzoek en zijn zij nu aangekomen op het heikele punt: de theorie toepassen in de praktijk en een eigen digitaal valutasysteem ontwerpen en testen.

De centrale banken van Canada, Singapore en Zuid-Afrika proberen momenteel hun betalingssysteem de dupliceren en te ontwikkelen middels de ‘distributed ledger know-how’, dat in wezen erg veel lijkt op de generieke blockchaintechnologie. De voordelen van het toepassen van deze technologie en het opzetten van de CBDC’s zijn divers. Bijvoorbeeld dat betalingen veiliger en sneller kunnen worden gedaan. Ook de financiële stabiliteit van de economie zien centrale banken als een heikel punt dat middels digitale valuta’s en de snellere transacties kan worden versterkt.

 

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!About Tom Greenly

Check Also

How to Find a Bitcoin Cash Meetup Near You

Cryptocurrency neighborhood meetups are a wonderful means to study service provider adoption in your native …

Why Bitcoin Has A Great Deal Of Upside From Here – Bitcoin Cash USD (Cryptocurrency:BCH-USD)

Supply: Forbes.com Bitcoin Has A Lot Extra Upside From Here The cryptocurrency market is again. …