De volgende Bitcoin: alles wat je moet weten over Ethereum – Want

Je zal maar met enige afgunst de ontwikkelingen van Bitcoin in de beginperiode  gade hebben geslagen en denken: “dat kan ik ook!” Dat is zo ongeveer de ontstaansgeschiedenis van Ethereum, een van de grootste concurrenten van Bitcoin. Heel simpel gezegd is Ethereum een gedecentraliseerd netwerk wat ontwikkelaars kunnen gebruiken om applicaties te ontwikkelen. Dat kan dus heel ruim worden opgevat. Een korte uitleg dus.

Over Ethereum

Eerst even de technische definitie: Ethereum is een gedecentraliseerde, op zichzelf staand netwerk voor transactionele berekening en gerelateerde gegevens.

Ethereum is een gedecentraliseerd blockchain-platform voor “het bouwen van applicaties”. Ether daarentegen is de cryptocurrency is die op dit platform wordt gebruikt. Beide termen worden vaak gebruik wat voor de nodige verwarring kan zorgen. Vergelijk het met bitcoin en Bitcoin. Het een is de munt, de ander het netwerk. Bij Ethereum werkt het dus ook zo. Als we het over Ether hebben, dan bedoelen we de munt.

Ethereum is dus het gedecentraliseerde netwerk, zeg maar de spine van de munt. Ethereum kan worden gebruikt voor vrijwel elke soort transactie of overeenkomst (om het op een andere manier te zeggen, elke vorm van activiteit die een economisch of bestuurlijk side heeft), tegen lagere kosten dan conventionele alternatieven, zoals betaalpassen, PayPal en by way of stembiljetten stemmen. Om een voorbeeld te geven: Bob kan een x hoeveelheid ETH rechtstreeks naar Alice sturen, veilig, vertrouwd en in actual-time.

Ethereum is gebaseerd op de blockchain technologie

Bij de meeste web sites wordt informatie opgeslagen op een server, wat eigenlijk gewoon een pc is met een database waarin alle informatie van de web site staat. Als die pc is beschadigd, zijn alle gegevens en de web site verdwenen. Met blockchain-technologie wordt een database verdeeld over een groot aantal computer systems van mensen, zodat alle informatie in de database openbaar is en de database niet echt kan worden afgesloten zolang computer systems er nog steeds aan bijdragen.

Ethereum Bitcoin

Slimme contracten (good contracts)

Bitcoin en Ethereum zijn beide cryptocurrencies waarvan de grootboeken zijn opgeslagen op een gedistribueerde blockchain-database. Wat Ethereum speciaal maakt, in tegenstelling tot andere cryptocurrency die blockchain-technologie gebruikt, is dat je op dezelfde gedistribueerde manier code op de blockchain kunt uitvoeren. Dus, in plaats van alleen de blockchain te gebruiken als een veredeld grootboek, kun je iets doen zoals het specificeren van voorwaarden waaronder een persoon wordt betaald. Zodra aan die voorwaarden is voldaan, gaat het geld automatisch naar de persoon zonder enige externe inmenging. Mensen noemen deze stukjes code ‘slimme contracten’ of ‘good contracts’, omdat het een code is die een overeenkomst vertegenwoordigt die zichzelf kan afdwingen en uitvoeren.

De voordelen van Ethereum

Omdat gedecentraliseerde applicaties op de blockchain draaien, profiteren ze van alle eigenschappen:

  • Onveranderlijkheid – Een derde partij kan geen wijzigingen in de gegevens aanbrengen.
  • Corruptie en fraudebestendigheid – Apps zijn gebaseerd op een netwerk rond het principe van consensus, waardoor censuur onmogelijk wordt.
  • Veilig – Zonder centraal punt van falen en beveiligd met cryptografie, zijn applicaties goed beschermd tegen digitale aanvallen en frauduleuze activiteiten.
  • Geen downtime – Apps worden nooit uitgeschakeld en kunnen nooit worden uitgeschakeld.

Wat is het nadeel van gedecentraliseerde applicaties?

Ondanks een aantal voordelen, zijn gedecentraliseerde applicaties niet foutloos. Omdat slimme contractcode door mensen wordt geschreven, zijn slimme contracten alleen zo goed als de mensen die ze schrijven. Codevoorbeelden of onoplettendheid kunnen ertoe leiden dat onbedoelde nadelige acties worden ondernomen. Als een fout in de code wordt misbruikt, is er geen efficiënte manier om een ​​aanval of uitbuiting te stoppen, behalve om een ​​netwerkconsensus te krijgen en de onderliggende code te herschrijven. Dit druist in tegen de essentie van de blockchain, die onveranderlijk is. Ook roept elke actie van een centrale partij serieuze vragen op over het gedecentraliseerde karakter van een aanvraag.

Welke apps worden momenteel ontwikkeld op Ethereum?

Het Ethereum-platform wordt gebruikt om applicaties te maken voor een breed scala aan diensten en industrieën. Maar ontwikkelaars bevinden zich op een onbekend terrein, dus het is moeilijk om te weten welke apps zullen slagen en welke zullen falen. Hier zijn een paar spannende projecten.

  • Weifund biedt een open platform voor crowdfunding-campagnes die gebruikmaken van slimme contracten. Hiermee kunnen bijdragen worden omgezet in contractueel gesteunde digitale belongings die kunnen worden gebruikt, verhandeld of verkocht binnen het systeem van Ethereum.
  • Uport biedt gebruikers een veilige en handige manier om volledige controle te krijgen over hun identiteit en persoonlijke informatie. In plaats van te vertrouwen op overheidsinstellingen en de identiteit over te dragen aan derden, bepalen gebruikers zelf wie toegang heeft tot hun knowledge en persoonlijke gegevens.
  • BlockApps streeft ernaar om de eenvoudigste manier te zijn voor bedrijven om blockchain-applicaties te bouwen, beheren en implementeren. Van de proof-of-idea tot volledige productiesystemen en integratie met legacy-systemen. Blockapps biedt alle instruments die nodig zijn om non-public, semi-non-public en publieke, specifieke blockchain-applicaties te creëren.
  • Provenance gebruikt Ethereum om ondoorzichtige provide chains transparanter te maken. Door de oorsprong en geschiedenis van producten te traceren, probeert het challenge een open en toegankelijk informatiekader te ontwikkelen. Hierdoor kunnen consumenten weloverwogen beslissingen nemen wanneer zij producten kopen.
  • Augur is een marktplatform met open supply voorspellingen en analyse van beschikbare knowledge waarmee iedereen gebeurtenissen kan voorspellen en beloond kan worden om deze right te voorspellen. Voorspellingen over toekomstige gebeurtenissen, zoals wie de volgende Amerikaanse verkiezingen zal winnen, worden uitgevoerd door virtuele aandelen te verhandelen. Als een persoon aandelen koopt in een winnende voorspelling, ontvangen ze beloningen.

Het doel en de toekomst

Wat het Ethereum netwerk veelbelovend maakt, is in de eerste plaats het group. Al lange tijd richten zij zich rechtstreeks op bestaande problemen en proberen zij oplossingen voor de specifieke problemen te vinden. Zo hebben ze tijdens een evenement in Zug gesproken over onderwerpen als toekomstige verbeteringen en schaalvergroting.

Mede-oprichter en initiatiefnemer Viktor Buterin, benadrukte heel duidelijk, dat de vraag van het publiek naar blockchain-oplossingen zeer hoog is, waardoor het group  stabiliteit bereikt voor hun gecreëerde netwerk. De opmerkingen van het group gingen verder met de veelbesproken Casper-improve. De verbetering zal in 2019 worden geïnitieerd om een Ethereum-netwerk 2.zero te creëren met een comply with-up van three.zero in de komende jaren. Op deze manier zou het platform toegang krijgen tot kwantumbeveiligde systemen die de verwerkingskracht van quantumcomputers kunnen bijhouden.

Reageer op artikel:

De volgende Bitcoin: alles wat je moet weten over Ethereum

About Tom Greenly

Check Also

Prijsanalyse 9 juli: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin – Newsbit.nl

De Bitcoin prijs lijkt weer de weg naar boven ingeslagen te zijn en altcoins verliezen …

Gerucht: ethereum futures in de maak? Ether (ETH) stijgt bijna 7% – Bitcoin Magazine NL

De ethereum (ETH) koers is zondagavond plots door de $300 geschoten. Hoe is deze stijging …