VPRO Tegenlicht Het Bitcoin evangelieBitcoin, het onvervalsbare alternatief voor de financial institution. Een succesvolle hype of is dit echt de digitale versie van goud?

Wat als wij zonder banken zelf geld zouden kunnen creëren? Geld dat niet te vervalsen is, in waarde niet áf- maar juist toeneemt en zonder transactiekosten wereldwijd kan worden verstuurd. Het bestaat en wordt door sommigen ook wel gezien als de digitale versie van goud: bitcoin. Is dit inderdaad een excellent bankloos alternatief voor een falende financiële sector of hevelen we simpelweg de macht van de bestaande elite over naar een nieuwe?

Wie is ‘Satoshi Nakamoto’?

Toen de financiële wereld In 2008 instortte, presenteerde een mysterieus genie, ook wel bekend onder de schuilnaam ‘Satoshi Nakamoto’, de architectuur voor het perfecte, bankloze geld. Bitcoin is niet te vervalsen en kan met één muisklik zonder transactiekosten wereldwijd worden verstuurd.

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie hij is, maar zijn uitvinding van de eerste decentrale ‘crypto foreign money’ werd in een paar jaar wereldberoemd. Aanvankelijk werd bitcoin afgedaan als onveilig en enkel interessant voor criminelen. Maar met horten en stoten bleef de koers stijgen en langzamerhand wordt bitcoin ook door banken en overheden gezien als een uitvinding waar zij niet omheen kunnen.

Recept voor wereldvrede

‘Bitcoin Jesus’ Roger Ver investeerde massaal in bitcoins toen deze nog minder dan een greenback waard waren en maakte mee hoe de bitcoinkoers in 2013 zelfs de 1000 greenback aantikte. Hij ziet de crypto foreign money als een digitale vervanging van goud, dat daarmee een perfecte ondermijning van corrupt overheidsbeleid en een falende financiële sector kan zijn. Misschien zelfs het recept voor wereldvrede.

De vraag is echter of de bitcoin neighborhood niet ook ten prooi zal vallen aan dezelfde perverse prikkels van het financiële systeem dat bitcoin juist wilde vervangen. Door de goudkoorts die rond het democratische betaalmiddel is ontstaan, is bitcoin nu vooral in handen gekomen van een kleine elite van ‘early adopters’.

Welke balans kunnen we opmaken nu deze wereldwijd ontwrichtende valuta de kinderschoenen is ontgroeid? Is bitcoin de blauwdruk voor eerlijk geld zonder financial institution en staat, of onstaat ook hier een nieuwe hiërarchie van haves en have-nots?

Met o.a. Roger Ver (bitcoin evangelist in Tokyo), Izabella Kaminska (journalist Monetary Occasions), Marshall Lengthy (CEO van Remaining Hash, één van de grootste bitcoinmijnen in Amerika), Brett Scott (ex-broker en auteur van The Heretic’s Information to World Finance) en een cameo van Max Keiser (Russia At present).

Regie: Hans Busstra
Analysis: Marijntje Denters
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Marije Meerman/Doke Romeijn

About beheer

Check Also

Bitcoin will Bottom at 1.5k?! | Bloomberg News

Cryptocurrency 24 hours 24/7 information #information #Cryptocurrency #Bitcoin #cinadean #make investments #247Crypto observe me on …

Novogratz Sees Bitcoin at $3,000 to $6,000 in the Near Future

Dec.18 — Michael Novogratz, Galaxy Digital founder and chief govt officer, talks about the place …

44 comments

 1. another great video Hans ! this is my bitcoin address; 152aeHKZEZtTTyH72VCkwkLMEadJWfBz8d

 2. another great video Hans ! this is my bitcoin address; 152aeHKZEZtTTyH72VCkwkLMEadJWfBz8d

 3. another great video Hans ! this is my bitcoin address; 152aeHKZEZtTTyH72VCkwkLMEadJWfBz8d

 4. i dont see that the graphics this woman showed where equal..

 5. TO HELL WHIT AMERICA……LETS UNITE AND STAND STRONG AGAINST THIS TERRORIST COUNTRY…GR KARMAAA

 6. bitcoin was 270 dollar waard toen dit gefilmd werd, vandaag is bitcoin voorbij 16.000 dollar gegaan.

 7. Het is nu echt te laat man

 8. bitcoin created without a known creator as a opensource project issued by people with allot of money at times of crisis. they are in from the beginning smartass sheep buy it since it got hyped in media driving up the prices.
  for all i know elite is stealing your dollars, euros, pounds right now as you are trying to undermine them, this is the whole art of bitcoin. Sure some random early birds got really rich of this, however if a average middleman decides to invest 5k in bitcoin does he really still expect to make millions or is he just experiencing some FOMO (fear of missing out)? Stay away from bitcoin people you have to be rich to make fast but risky money. If you have 1M usd to throw away do it you might turn it into 1.2M overnight doing some cocaine. if you only invest 10k you never know how big the coin will still rise but don't expect to become a millionaire of it… downright silly people who are losing sleep and time having less then 50k in bitcoins

 9. Bitcoin vil bli den nye valutaen, alt vil være automatisk i ikke så langt unna fremtiden, jeg kjenner en gruppe som virkelig kan gi deg mer innsikt om hvordan du får koden til å få bitcoins av dusinvis som det er varmt akkurat nå! Etterlot deg lenken her … http://bit.ly/bitcoincodenr

 10. Bitcoin is a trap! China is trying to become the world super power . Bitcoin the same as gold? hahah! Do not believe this crap. Gold has value, real value , bitcoin is nothing but AIR!In addition nobody nows exactly who created bitcoin, nevertheless bitcoin miners are way to active in China! On top of that, the creator has 20% of all bitcoins! Who is in power now? Power has just been swopped from the government to someone who doesnt even want to identify himself. He will be able to drop the bitcoin when ever he wants….he used our citizens rage against the government to appeer like a sort of "robin hood".
  Don't let distract you and BUY GOLD or Silver instead! The most Honest and straight way to trade is bartering. As long as we are not in this kind of system, use your brains and do not buy air talk.

 11. 15.43 sell and turn into REAL money……..

 12. Can someone bless me with some bitcoins please? My adress: 17YQ84NoGsqazsGZSR8krwcf2KYqWAHoG9

 13. Now it costs 70 euro's and takes 2 weeks

 14. bitcoin gaat jullie kk hard naaien ,, kwestie van tijd

 15. Op dit moment is het beter om in ICO's te investeren, die halen letterlijk winstmarges van 5 tot 30x je inzet!

  Benieuwd? TokenPay is een nieuwe ICO die waarschijnlijk op termijn $200 dollar waard gaat worden. De ICO is nu nog bezig en TPAY wordt nog verkocht voor $4.50.

  Meer informatie: https://www.tokenpay.com?rc=0X9SS

 16. Haha na deze video wil iedereen sowieso starten met traden lijkt me… Tip: als ik een platform uit zou kiezen om te traden zou ik gaan voor Binance: http://bit.ly/Binance-NL

 17. Its like bitcoin is the carrot that will lead the world into a decentralized organizational network.

 18. Ik denk aan Jekyll Island Amerika 1910, waar dezelfde oplichters van het oude in het geheim, een "nieuw" monetair systeem bedachten, dat in werkelijkheid meer van hetzelfde was.. Tot jaren na invoering van dit "nieuwe systeem" was geheim wie dit nieuwe systeem: de FED had bedacht.. Ik zie hier enige gelijkenis. De heren van Jekyll island brachten het "nieuwe monetaire systeem" ook aan de man, als ware dit systeem gedecentraliseerd, weer zie ik een mogelijke gelijkenis.. Dan, nog een gelijkenis met wat onze huidige bankiers elite wil en dat is: een contantgeldloze samenleving, alles digitaal. Nou moe?!
  Wat graag zou ik van dit corrupte zieke oligarchische systeem af willen, maar laten we er ten minste voor zorgen dat het géén CASHLESS systeem is zolang dezelfde psychopaten nog aan de knoppen draaien in deze schijndemocratie. Dank u.
  Een lezing over het gebeuren op Jekyll Island voor wie meer wil weten: https://www.youtube.com/watch?v=lu_VqX6J93k

 19. 1. RAIBLOCKS (mega-snel, 0 kosten, nieuwe DAP tech (zoals IOTA)
  2. NAV
  3. LTC
  4. BTC/BCC/forks (langzaam, fees, 2009 tech, 30 TeraWatt energie gebruik)

 20. Top voor het deelen. Bedankt

 21. Bitcoin is nu nutteloos voor kleine betalingen vanwege de hoge fees, hoger nog dan die van Western Union. Die ondernemers in Arnhem kunnen beter Litecoin gaan accepteren oid.

 22. https://youtu.be/EVLdWu8j-Lg?t=34m50s Zo goed als gratis en 1 tel. Hij haalt Bitcoin en Dash (Digital Cash) door elkaar. Bitcoin is VERRE van instant en VERRE van gratis. Dash daarentegen …

 23. roger heeft de potentie om een sekteleider te zijn

 24. https://www.coinbase.com/join/5a2f0d9e71247700c4435125

  registreer via deze link en krijg 10$ gratis op je account 😉

 25. Je kan ook gewoon lenden, krijg je elke dag uitbetaald en als je dat geld er weer terug instopt krijg je steeds meer per dag. Je kan al vanaf $100(85 euro) beginnen. Zoek maar op Davor lending. Ze nemen nu geen nieuwe mensen aan maar wie interesse heeft kan wel via mijn link aanmelden https://davor.io/Account/Registration?r=4DC80B

 26. I need the english version (hi def) of this documentary.

 27. Register hete for Kucoin and het a passive income! This is not a joke… https://www.kucoin.com/#/?r=7PQNa3

 28. Vreet meer stroom dan Nederland die zooi?

 29. https://www.kucoin.com/#/?r=7uf4rx

  Has somebody already heard about Kucoin? I'm exploring the platform right now and so far it seems really nice. It is a new trading platform, which grows really fast. By now it is the 10 largest trading platform and for each trade you made you get a small refund.

 30. wat denk je zelf , alsof 10k voor de meeste nederlanders weggelegd is….zucht

 31. Hallo allemaal, stuur een e-mail naar Rob Beyer (rbfx@beyertrades. com) voor zijn SPI-strategie. Het is momenteel 's werelds meest nauwkeurige strategie voor binaire opties en bitcoin-handel. Mis dit niet omdat je het niet wist.

 32. Voor echte knaken zit je gewoon in de juiste Pump&Dump groepen op Telegram. Kwam onlangs deze nog tegen –>>
  T. me/pumpdumpnl

 33. ouwe rommel, en het begint met Roger Ver, Roger Ver is a fraud !!!! Mensen wordt eens wakker

 34. bitcoin gaat langzaam dood en altcoins zullen overnemen. Bitcoin heeft geen goede usecase

 35. jammer dat ze het alleen over bitcoin hebben, bitcoin word irrelevant

 36. Heerlijk, deze diversiteit aan comments, vooral 'achteraf', watching in March 2018. 😉